RIVM spreekt De Jonge tegen over het gebruik van mondmaskers in de ouderenzorg.😱😱

RIVM spreekt De Jonge tegen over het gebruik van mondmaskers in de ouderenzorg.😱😱

18 september 2020 Uit Door Harde Waarheid

Bij een advies over het gebruik van mondmaskers in de ouderenzorg, heeft schaarste wel degelijk een rol gespeeld. Dat bevestigt het RIVM na berichtgeving van Nieuwsuur. Eerder heeft minister Hugo de Jonge ontkend dat het RIVM bij de totstandkoming van richtlijnen rekening zou houden met een schaarste aan beschermingsmiddelen.

Sinds een maand geldt het advies om ook een mondneusmasker te dragen bij vluchtig contact met verdachte coronapatiënten in verpleeghuizen. Het RIVM vond deze beschermingsmaatregel tot half augustus niet noodzakelijk.

Toch gebaseerd op schaarste

Het RIVM heeft volgens een woordvoerder deze richtlijn aangepast om de situatie gelijk te trekken met ziekenhuizen. Daar moeten medewerkers, ook bij vluchtig en kort contact met een verdachte coronapatiënt toch beschermingsmiddelen dragen. Nu blijkt, na berichtgeving door Nieuwsuur, dat het RIVM dit advies ook baseerde op het gebrek aan mondneusmaskers. 

Het RIVM ontkent dat het advies bewust stilzwijgend is aangepast. “Die richtlijn is aangepast en normaal maken we daar bij iedere wijziging melding van, maar dat is hier niet gebeurd. Dat is geen opzet, maar dat is gewoon vergeten door iemand.” 

Schaarste zou volgens het RIVM ook een rol hebben gespeeld bij de passage over mondneusmaskers in de richtlijn. “Natuurlijk doe je dat, je houdt rekening met de middelen die beschikbaar zijn. Nu is die schaarste er niet meer”, zegt een woordvoerder.

Nog niet zo heel lang geleden antwoordde verantwoordelijk minister De Jonge op vragen van de Tweede Kamer nog dat het RIVM richtlijnen niet baseert ‘op basis van schaarste’.

Woedende Kamer

Op de onthulling reageren kamerleden woedend.

“Om laaiend van te worden”, zegt Lilian Marijnissen van de SP. “Zo vaak hebben we gevraagd waarom niet al onze zorgverleners voldoende bescherming kregen. Nu komt uit: deze fout was natuurlijk toch gebaseerd op een tekort aan materialen.”

PVV-leider Geert Wilders wil weten of “medewerkers in de ouderenzorg voor de gek zijn gehouden” en of de Tweede Kamer “is voorgelogen.” Volgens Wilders is het “code rood voor de minister als dit waar is”.

Schandalig

Dus zorgmedewerkers en patiënten zijn willens en wetens in gevaar gebracht? Schandalig”, zegt GroenLinks-voorman Jesse Klaver. “Liegen over veiligheidsrisico’s is onacceptabel.”

Bron: RTL Nieuws