Te weinig plek op kinderopvang door personeelstekort: soms moeten kinderen thuisblijven.

Te weinig plek op kinderopvang door personeelstekort: soms moeten kinderen thuisblijven.

29 september 2021 Uit Door Harde Waarheid

Tegen RTL Nieuws zegt de Brancheorganisatie Kinderopvang dat ze te kampen hebben met een nijpend probleem. Door het hele land hebben de Kinderopvangorganisaties grote moeite om genoeg personeel op de been te brengen om alle kinderen op te vangen. Er zijn zelfs gevallen bekend waarbij kinderen zelfs thuis moeten blijven omdat er niet voldoende plek is.

In een brief kondigde Kinderopvangorganisatie TintelTuin deze week naar de ouders aan dat er soms groepen moeten worden gesloten omdat er geen mensen zijn die voor de kinderen kunnen zorgen. In dit schrijven laat Tinteltuin weten dat het een erg heftig besluit is. “Omdat we er willen zijn voor alle kinderen en hun ouders. Helaas is dat in de huidige omstandigheden niet meer elke dag voor iedereen mogelijk.”

Emmeline Bijlsma van de Brancheorganisatie Kinderopvang zegt dat driekwart van hun leden aangeeft dat de situatie ernstig tot zeer ernstig is. Dat is de uitkomst van een enquête. Ook andere kinderopvangorganisaties geven in die rondgang aan ‘af en toe groepen te moeten sluiten’. Bijlsma: “Het is echt een nijpend probleem.” De oplossing is volgens Bijlsma niet zomaar voorhanden. “We moeten oplossingen bij elkaar scharrelen. Maar het tekort speelt ook in zorg, onderwijs, jeugdzorg. We concurreren dus eigenlijk met elkaar tijdens het werven.”