20 veelgemaakte fouten die de levensduur van onze elektronische apparatuur korter maakt!

20 veelgemaakte fouten die de levensduur van onze elektronische apparatuur korter maakt!

21 juli 2021 Uit Door Harde Waarheid

Het duurt soms slechts een jaar voordat onze elektronische apparaten al raar beginnen te doen. In de meeste gevallen hebben wij daar zelf schuld aan. Laten we nou eerlijk zijn, we zorgen niet altijd even goed voor onze gadgets en soms weet je niet eens dat iets schadelijk is. Daarom deze veelgemaakte fouten:


Telefoons, tablets en laptops dienen opgeladen te worden nog voordat de accu 0% bereikt. De reden hiervoor is dat veel fabrikanten de levensduur van een batterij opmeten aan de hand van het aantal volle ontlaadcycli. Probeer je batterij daarom wat vaker op te laden.


De beste tijd om dit te doen is wanneer je batterij op 10% tot 20% staat. Dit zal het aantal ontlaadcycli doen verhogen. Moderne batterijen lijden er niet aan als je je apparaat in de lader ingeplugd laat. Een ingebouwd middel zorgt ervoor dat het oplaadproces wordt gestopt wanneer het de 100% bereikt. Dit betekent echter niet dat je een batterij constant moet opladen. Houd de indicator zo tussen de 40% en 80%.


Goedkope batterijen

Dit is waarom het onveilig is om goedkope batterijen te kopen: Ze kunnen van slechtere kwaliteit zijn en deze ingebouwde regelaars niet hebben. Vandaar nog een tip: Laad je apparaat niet op met merkloze USB kabels of adapters. Vermijd zogenaamde snelladers die beweren je telefoon in een uurtje op te kunnen laden. Als je smartphone een stevige beschermlaag heeft kan dat je apparaat en de batterij doen oververhitten tijdens langdurige oplaadprocessen. Haal daarom je hoesje eraf voordat je je telefoon in de lader stopt. Het wordt aanbevolen om eens per 3 maanden je accu tot 0% te laten lopen, en deze dan meteen tot 100% op te laden.


Wanneer je een laptop gebruikt, zet deze dan niet op je knieën of op het bed. De ventilatie van het apparaat moeten volledig ongeblokkeerd blijven zodat de laptop niet te warm wordt. De ideale oplossing is om speciale laptop standaarden te gebruiken. Voor lithium-ion batterijen zijn hoge temperaturen fataal. Deze batterijen kunnen totaal niet tegen oververhitting. Laat je apparaat daarom niet in direct zonlicht liggen en plaats het niet dichtbij warmtebronnen. Wanneer je van de kou naar binnen komt, zet je laptop dan niet meteen aan. Het heeft even tijd nodig om zich aan te passen aan de kamertemperatuur.


Het wordt aanbevolen om het liefst even een uurtje te wachten. Probeer je smartphone zo min mogelijk buiten in de kou te gebruiken. Indien mogelijk, probeer deze in een binnenzak van je jas of een ander beschermend vakje te bewaren. Lage temperaturen kunnen erg schadelijk zijn voor je batterij. Probeer je laptop of PC monitor uit het zonlicht te houden. Dit tast namelijk de weergave van kleuren aan. Wees voorzichtig wanneer je de monitor onder handen neemt. Het is een erg kwetsbaar deel. Raak het scherm niet met je vingers aan om zo permanente donkere plekken te vermijden.


Scherm vegen

Om het scherm schoon te vegen kun je het beste speciale doekjes gebruiken. Wat je ook doet, gebruik geen vloeistoffen voor het schoonmaken van ramen. Deze bevatten namelijk ammoniak die het scherm hevig kunnen aantasten. Voordat je je laptop sluit moet je altijd even kijken of er niks op het toetsenbord ligt. Het kleinste voorwerp kan schade veroorzaken.


Wanneer er onweer onderweg is, sluit je PC dan af, haal je laptop uit het stopcontact en als je via een kabel met internet verbonden bent trek deze er dan ook uit. Dit is geen fabeltje. Tijdens onweer worden eletronica voornamelijk aangetast. Er zijn bepaalde regelaars om de schade in te perken, maar deze zijn niet bestemd voor bliksem.

Als je ergens woont waar voltage vaak voorkomt is hier een tip voor je: De volgende keer dat je een PC of laptop koopt, koop dan een ononderbroken voedingstoestel om je nieuwe uitrusting mee te beschermen. Ook als je je smartphone in je tas bewaart zijn er een aantal aandachtspunten.

Als je je smartphone in het grote vak van je handtas bewaart kunnen de aansluitingen verstopt komen te zitten met stof en vuil, wat misschien problemen veroorzaakt met het make van een verbinding. Om het vuil te verwijderen dien je je telefoon uit te zetten en het er zachtjes met een tandenstoker uit te wrikken.

Je moet wel eerst even een speciaal doekje eromheen wikkelen. Het wordt ook aanbevolen om een apart vakje te kiezen voor je telefoon. Ook moeten laptops en PCs één of twee keer per jaar aangepakt worden om de hoeveelheid stof te verwijderen. Dit is vooral te merken als je PC lawaai begint te maken.

Ook als je laptop snel heet wordt is het misschien hoog tijd om deze eens even grondig onder handen te nemen. Als je te bang bent om je computer uit elkaar te houden en zelf schoon te maken zijn er altijd bedrijven die dat graag voor je doen. Je moet er alleen wel wat voor over hebben.

Sprak dit je aan? Laat het ons dan weten door op dit bericht te reageren, het te delen of te liken!