Wees gewaarschuwd met rauwe kip: bacterie campylobacter in opmars😱😱

Wees gewaarschuwd met rauwe kip: bacterie campylobacter in opmars😱😱

17 september 2020 Uit Door Harde Waarheid

De bacterie campylobacter is aan een opmars bezig, schrijft RTL Nieuws. Van deze bacterie kun je dan ook goed ziek worden.

“Het merendeel van de campylobacter-infecties wordt veroorzaakt door rauwe kip”, zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum tegen de nieuwssite. “De bacterie kan ook worden aangetroffen in varkens- en rundvlees. In de zomermaanden zie je een piek, mogelijk te wijten aan het barbecueseizoen.”

Stiefbroertje

In het jaar 2018 zijn er zelfs meer mensen ziek geworden door deze bacterie dan door salmonella, daarom wordt deze bacterie ook wel het ‘onbekende stiefbroertje van salmonella’ genoemd. “Het is niet alleen een lastiger woord, maar ook lastiger te bestrijden”, zegt Van der Vossen. “Zo worden eieren en kippen voor de slacht gevaccineerd tegen salmonella, maar tegen campylobacter kan dat niet.”

Beroerd

Een besmetting is allerminst onschuldig. “Je kunt flink beroerd worden. Je krijgt dan een aantal dagen last van diarree en overgeven. In uitzonderlijke gevallen kan het ook je zenuwstelsel aantasten, of leiden tot de dood – dat zijn dan meestal ouderen die uitdrogen door de diarree.”

Zorg er dus voor dat je kip lang genoeg bakt (van binnen op 65 graden), en bewaar het zo lang mogelijk op hooguit 4 graden in de koelkast. Pas uit de koelkast halen als je gaat bakken!

Bron: RTL Nieuws